Дракув без Дракули

“Друг Читача”, Юрій Мостовий
5.03.2009
Марина Соколян. Новендіалія. – К.: Факт, 2008. – 408 с.

Молода письменниця Марина Соколян пише як “короткометражну” прозу, за яку, зокрема, була відзначена премією видавництва “Смолоскип”, так і “повнометражну”. У письменниці, дещо рекордно як на її роки, вийшло вже чотири романи. “Новендіалія” – це найсвіжіший повнометражний твір Марини Соколян, що вирізняється яскравим, талановито закрученим містико-детиктивним сюжетом. Завдяки його динамічності цей роман легко міг би стати основою для успішного кіноблокбастеру. Тим більше, що в книзі присутні всі складові, необхідні для захопливої історії: напівтаємне товариство та його кривава діяльність, герой-одинак із хоробрим серцем, похмуре містечко Дракув із середньовічним колоритом та готичними легендами і багато іншого.

У романі йдеться про неймовірні пригоди хлопця на ім’я Лука, котрий одержимий бажанням розкрити таємницю смерті свого батька. Внаслідок цього Лука потрапляє на службу в легендарний Нічний Магістрат, що займається полюванням на упирів і на людей, які втратили снагу до життя…

Варто зазначити, що Дракув нагадує похмуру місцевість, описану Бремом Стокером у романі “Дракула”, а ще більше – часопростір, описаний американською письменницею Джин Калогрідіс у трилогії “Династія Дракул-Цепеш”. Це та ж загадковість, кривава історія-легенда і напруга в повітрі. Наскільки ці збіги випадкові – хто зна. Сама ж письменниця говорить, що цей образ виник у неї після відвідин європейських міст, як то, наприклад, Кракова… Зрештою, незважаючи на випадкові чи невипадкові збіги, роман буде цікавим шанувальникам творчості Марини Соколян і тим, кому небайдужа містико-фантастична література.

Напишіть відгук